Rehberler ve İpuçları

E-Devlet’ten Yaşlılık Maaşına Nasıl Bakılır?

E-Devlet’ten yaşlılık maaşına bakmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra gerekli işlemler yapılabilir. E-Devlet’ten yaşlılık aylığına bakmak, ne kadar maaş alacağınızı öğrenmenizi sağlar.

Belli şartları sağlayanlara yaşlılık maaşı verilir. Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi gibi koşullar sağlanırsa emekli maaşları hesaba yatırılmaya başlar. Maaş ödemeleri, sigortalının ölümüne kadar devam eder. Emeklilerin maaş miktarı, çalışırken aldıkları ücrete göre belirlenir.

Uzun süre ve yüksek tutardan prim ödeyenler, daha yüksek emekli maaşı alır. Emekli olmak için prim ödemeyenler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 65 yaş aylığı için başvuru yapabilir.

YAŞLILIK MAAŞINA NEREDEN BAKILIR?

Yaşlılık maaşına bakmak için e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra yaşlılık maaşı öğrenilebilir. Emekli maaşları, banka hesapları üzerinden ödenir. Bu nedenle bankalardan ya da internet bankacılığından maaş miktarı öğrenilebilir.

Yaşlılık maaşı miktarı her sigortalı için farklıdır. Ocak ve Temmuz aylarında yaşlılık maaşlarına zam gelir. Bu sayede her yıl belli bir oranda artış söz konusu olur. Emekli maaşı almak isteyenler; prim, yaş gibi şartları sağlamalıdır. Bu şartlar, sigorta başlangıç tarihine göre belirlenir.

Yaşlılık Maaşına E-Devlet Üzerinden Bakmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Yaşlılık maaşına e-Devlet üzerinden bakmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

İlk olarak kimlik numarasını belirtilen alana yazmanız gerekir.

Kimlik numarasından sonra belirtilen alana e-Devlet şifresi yazılır.

Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş yap” yazan alana tıklanır.

E-Devlet sistemine giriş için mobil imza ya da e-imza da kullanılabilir. Gelen ekranda arama alanına “Emekli” yazılmalıdır. “Ara” yazan alana tıklanarak işlemler sürdürülür.

E-Devlet’ten yaşlılık maaşına bakmak için “4A emekli aylık bilgisi” yazan kısma tıklanmalıdır. 4A kapsamında olanlar, bu kısımdan maaş bilgilerine ulaşabilir.

“4A emekli aylık bilgisi hesaplama” kısmından maaş hesaplama işlemi yapılabilir.

Kesintileri öğrenmek için “4A emekli aylığı kesintileri” yazan kısımdan işlem yapmalısınız.

Aylık ödeme bilgilerine “4A emekli ödeme bilgileri” yazan alandan erişebilirsiniz.

Bayram ikramiyesi ve seyyanen ödeme bilgilerini de görüntüleme şansınız vardır. “Emekliler için bayram ikramiyesi” yazan alana tıklayarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

4A kapsamında olanların yanı sıra 4C kapsamında olanlar da bilgilerini görüntüleyebilir. Bunun için 4C emekli aylık bilgisi yazan alana tıklanmalıdır.

Hareketsiz ve blokeli maaş sorgulama işlemi de buradan yapılır. “Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı sorgulama” yazan alandan işlem yapılabilir.

İnternet Bankacılığından Yaşlılık Maaşı Öğrenilir mi?

İnternet bankacılığından yaşlılık maaşını öğrenmek mümkündür. Hangi bankadan yaşlılık maaşı alıyorsanız o bankanın internet bankacılığına girmelisiniz. Bu sayede maaş hesabınıza ne kadar ödeme yapıldığını görürsünüz.

Geçmiş dönemde yapılan ödemeleri de hesap hareketleri kısmından görüntülemeniz mümkündür. Yaşlılık maaşı her ay ödenir. Ödeme miktarları yıllar içerisinde değişir. Ödeme tarihleri de sigorta statüsüne ve sigorta tahsis numarasının son rakamına göre belirlenir.

65 Yaş Maaşı Nereden Sorgulanır?

65 yaş maaşını sorgulamak için maaşın yatırıldığı bankanın mobil şubesi kullanılmalıdır. İnternet bankacılığından da sorgulama yapılabilir. Maaşını PTT’den alanlar, sorgulama işlemlerini buradan gerçekleştirmelidir.

65 yaş maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilir. Maddi durumu kötü olan kişilere 65 yaş ödemesi yapılır. Ödemeden yararlanmak isteyenler, e-Devlet üzerinden başvuru yapabilir. Aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından da başvuru yapılır.

E-Devlet’ten yaşlılık maaşına bakmak ve başvurunun onaylanıp onaylanmadığını anlamak mümkündür. 65 yaş maaşı başvuruları, e-Devlet üzerinden yapılabilir.

Ayrıca Bakınız: E-Devlet’ten Fay Hattına Nasıl Bakılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu